Žene UBICE IZ BiH-Jugoslavija-MONSTRUOZNO

Šefka Hodžić, koja je 1969. ubila prijateljicu, rasporila joj stomak i izvadila bebu, decenijama nosi titulu najmonstruoznije žene na postoru BiH ali i cele bivše Jugoslavije.

Šefka HodžićFOTO: OSLOBOĐENJE / PRIVATNA ARHIVA
Šefka Hodžić

Za Šefku Hodžić kažu da se nalazi na listi najsvirepijih žena – ubica sa Balkana i da s punim pravom već nekoliko decenija nosi titulu “najmonstruoznije žene”. Davne 1969. godine Šefka je nedaleko od sela Jusići sačekala svoju drugaricu Aliju Hasanović, ubila je sa tri hica iz pištolja, nožem rasekla stomak i izvadila dete. Telo je sakrila ispod sena na obližnjoj njivi, a tek rođenu devojčicu je odnela kući, piše Oslobođenje.ba

Beba je ubrzo preminula. Nakon pronalaska tela, istražioci u prvi mah nisu znali odakle bi krenuli sa istragom, niti je ikome bilo jasno ko bi mogao počiniti tako okrutan zločin. Misteriju je ubrzo razrešio lekar patolog Milan Vušić, koji je reako da je zločin počinila nerotkinja željna deteta. Ubrzo nakon toga inspektori su pokucali na vrata Šefke Hodžić, koja je nekoliko dana ranije prijavila smrt tek rođene devojčice, za koju je tvrdila da je njena (prethodno, mesecima se pretvarala da je trudna, trpajući u majicu garderobu kako bi izgledalo kao da ima trudnički stomak, op.a.).

FOTO: OSLOBOĐENJE / ARHIVA

Šefka je u maju 1970. osuđena u Okružnom sudu u Tuzli prvo na streljanje, ali je kasnije obnovljen proces te joj je iste godine izrečeno 20 godina robije. Šefkinim likom bavili su se mnogi stručnjaci, koji kažu da se uzrok ovog zločina može naći upravo u običajima jednog kraja. Odnosno, da je živela u sredini u kojoj je greh bio ako žena ne može da rodi dete. Drugi, ipak tvrde da je u pitanju bila njena ogromna sujeta, jer kako to da je “najlepša žena u celom kraju lišena onog najosnovnijeg – nije mogla biti majka”.

Uglavnom, za Šefku kažu (iako nikad nije i zvanično potvrđeno, op.a.) da je po izlasku iz zatvora promenila identitet, udala se, pa čak i rodila dete. Sa mužem je navodno živela jedno vreme u Srbiji.

Sa Šefkom “rame uz rame po zločinu” može stajati i Dušanka Petrović. Prva krivična dela zabležila je pre skoro tri decenije, još dok je radila kao pravnica u beogradskom Privrednom sudu. Počela je sa sitnim krađama, a završila je kao dvostruki ubica. Za ovu nekadašnju pravnicu policijski inspektori kažu da ima um jednog genija. Radnim kolegama je, svojevremeno, iz kancelarija krala ključeve pomoću kojih im je ulazila u stanove i krala sve što bi mogla poneti. Falsifikovala je njihove bankovne kartice, s kojih je kasnije uzimala novac. Vremenom, njeni zločini postaju gori. Upoznaje beogradskog pilota Selimira Tripkovića, koji se s njom ženi, iako je znao za njen podeblji policijski dosje.

Brutalno ubistvo brata u Sarajevu

Fatalna Dušanka na kraju mu je došla glave. Motiv je stan u Beogradu. Ubila ga je nekoliko dana nakon što je stan prepisao na nju. U zločinu joj je pomogla njena ćerka iz prvog braka Jelena Jovanović. Dušanka je osuđena zbog ubistva, a tokom 2003. puštena je za vikend iz zatvora, u koji se više nije vratila. Sa Janjom Anđelić i Ljubicom Kolovrat, koje je upoznala u zatvoru, udružuje se u zločinačku grupu koja je varala po BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

FOTO: FACEBOOK / FACEBOOK

Žrtve su tražile preko ljubavnih oglasa i uglavnom su to bili usamljeni, stariji muškarci kojima su uzimale novac. Dušanka, u međuvremenu, planira i ubistvo rođenog brata Aleksandra Petrovića, a pakleni plan provodi u delo 2006. godine, uz pomoć Janje.

Zatvorska drugarica pomaže joj da namami Aleksandra u Sarajevo, gde je Janja na lažno ime u naselju Malta iznajmila stan. Ne sumnjajući ni u šta, Aleksandar je zagrizao mamac, ali ga u stanu dočekuje sestra koja mu je hladnokrvno u glavu ispalila nekoliko hitaca. Telo je zatim zapalila kako bi prikrila tragove. Beži u Srbiju, gde je i uhapšena, a ubrzo su pale i članice njene bande. I ovaj put je motiv stan u Beogradu.

Sociolog Srđan Vukadinović kaže za Oslobođenje da se na ovim prostorima vrlo retko dešava da sestra ubije brata.

– Od svih ubistava najmanji je postotak da će sestra ubiti brata, jer se tu radi o posebnoj ljubavi i tu postoji jedan poseban senzibilitet. U svakom slučaju, ubistvo je grozan čin, jer je to uzimanje pravde u svoje ruke – naglašava Vukadinović.

On nadalje napominje da često govorimo o ravnopravnosti, te da danas imamo žene koje su “ravnopravni partneri u zločinu”.

– Imamo slučajeve da žene budu višestruke ubice. Kao motiv kod žena su manje prisutni materijalni odnosi, a više emocionalni – dodaje Vukadinović.

On kaže da kada je u pitanju unutrašnja dimenzija da je teško kontrolisati, te kada je ta unutrašnja dimenzija povređena, to dovodi do načina reagovanja koji u normalnim okolnostima inače ne bi bi takav. Žene su osetljivije, emotivnije i inače burno reaguju, kaže Vukadinović, te dodaje da je najgore kada ženama te emocije povredi neko blizak.

Telo u septičkoj jami

Najpoznatija “žena ubica” u BiH je svakako Dana Škrba. Zločin koji je potresao bh. javnost dogodio se 23. februara 2012. kada je u podrumu fotografske radnje na Dobrinji skalpelom brutalno zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, s kojim je navodno bila u ljubavnoj vezi. Zbog ovog zločina osuđena je na 14 godina zatvora. Nakon zločina Dana je govorila da je Bukvić silovao, sekao, te da ga je ubila u samoodbrani.

Dana ŠkrbaFOTO: AVAZ.BA / ARHIVA
Dana Škrba

Na meti pripadnica nežnijeg pola najčešće se nalaze njihovi ljubavni partneri. Tako je tokom 2009. tada 50-godišnja Šida Brzović, u stanu nedaleko od tuzlanske Medicinske škole, pucala i ubila Mirzu Dumanjića, s kojim je navodno bila u ljubavnoj vezi. Ubistvu je prethodila kraća svađa između ljubavnika.

Iste godine javnost je zapanjilo svirepo ubistvo koje je počinila Poljakinja Monika Naumowitz-Bureković, koja je ubila supruga Fuada Burekovića.

Njen zločin je otkriven tek nakon što se poverila ljubavniku, koji je sve prijavio policiji, i to pola godine nakon svega. Telo ubijenog supruga je zamotala u najlonske vreće i deke, vezala, te sakrila u septičku jamu pored kuće.

Prema nekim statistikama, jedna od gorih zločinki u BiH je i Ruža Jelić iz Usore. Osuđena je zbog četverostrukog ubistva koje je počinila 1998. godine.

KPZ TuzlaFOTO: FTV / SCREENSHOT
KPZ Tuzla

Pomilovana je za godinu i nekoliko meseci. Ubila je ljubavnika, ženu za koju je sumnjala da je druga ljubavnica njenog ljubavnika, te još dve žene u selu za koje je posumnjala da znaju za njeu vanbračnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *