Veliki pad azijskih berzi vec drugi dan zaredom, ulagaci se plaše predsjednika Trampa

Na azijskim berzama u utorak su cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom i zaronile na najniže razine u devet mjeseci, jer se ulagaci plaše americkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i moguceg trgovinskog rata izmedu SAD i Kine koji bi mogao narušiti rast globalne ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifickih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u minusu 1,4 posto, zaronivši na najnižu razinu u devet mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale izmedu 0,5 i 2,7 posto. U Australiji su, pak, porasle oko 0,5 posto.

Najviše su jutros, kao i jucer, pale cijene dionica na kineskim tržištima, jer se ulagaci plaše trgovinskog rata izmedu SAD i Kine, što bi narušilo rast tih ekonomija.

Krajem ove sedmice, tacnije 6. jula, Vašington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred kljucnom tackom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analiticari. Isticu i to da bi, iako bi utjecaj tih prvih carina trebao biti ogranicen, uvodenje carina moglo izazvati protumjere, a potom eskalaciju sukoba.

Zbog trgovinskih napetosti kineski je juan vec sedmicama pod pritiskom, pa je rano jutros njegov kurs prema dolaru skliznuo na najnižu razinu od avgusta prošle godine.

No, kasnije se oporavio, a špekulira se da je to posljedica intervencije kineske središnje banke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *