Home / Tehnologija / Novi sustav reklamiranja

Novi sustav reklamiranja

Oglasi na Internetu su neizbježni – izdavači i vlasnici web stranica trebaju ih kako bi im osigurali prihode od prikazivanja, oglašivači ih trebaju da bi svoje proizvode i usluge predstavili i prodali korisnicima, a sami korisnici bi ih najradije sve blokirali. No, blokiranje oglasa čini štetu onima koji kreiraju sadržaje i daju ih na besplatno čitanje i gledanje, pa su se mnogi bacili na rješavanje “kvake 22” – kako osigurati da su na internetskom oglašivačkom tržištu svi zadovoljni.

Suosnivač Mozille i izumitelj JavaScripta, američki softveraš Brendan Eich, smatra da je rješenje ove zavrzlame u tehnologiji koja je sve češće u središtu zanimanja tech industrije – blockchainu. Eich želi putem blockchaina eliminirati potrebu za prikupljanjem privatnih podataka o surfanju i slijedom toga praćenjem korisnika, a istovremeno osigurati prihode izdavačima i omogućiti oglašivačima plasiranje oglasa kada i gdje je potrebno.

Na rješenju problema Eich radi već tri godine. Njegova ideja sastoji se u potpuno privatnom surfanju i blokiranju svih oglasa, kakvo je moguće u popularnim preglednicima s nekoliko instaliranih dodataka, ali i “po defaultu” u njegovom pregledniku Brave. No, unatoč blokiranju oglasa i praćenja korisnika, Brave osigurava i kolanje novca i zaradu, sve kroz blockchain tehnologiju.

Neizostavan dio toga je novi token, Basic Attention Token, ili BAT – kriptovaluta bazirana na Ethereum blockchainu. BAT je otvoreni, decentralizirani i transparentni token koji se razmjenjuje među izdavačima, oglašivačima i korisnicima.

Može i bez “cookieja”
Korisnici “zarađuju” BAT-ove gledanjem oglasa koje im preglednik (ponekad) prikazuje, a pritom su njihovi privatni podaci na sigurnom (čuvaju se samo na njihovim uređajima). Preglednik osigurava da su oglasi relevantni, ali i da se podaci korisnika ne dijele s oglašivačima.

Ovako zarađeni BAT-ovi preusmjeravaju se izdavačima na čijim stranicama se oglasi prikazuju, a korisnici ih mogu iskoristiti i za “plaćanje” dodatnih premium sadržaja.

Način distribucije BAT tokena
Način distribucije BAT tokena
Oni koji u svemu imaju najviše koristi upravo su izdavači, jer njima odlazi većina sredstava (70%) koje oglašivači uplate – no koristi, kako smo vidjeli, imaju i krajnji konzumenti oglasa, kojima će kroz BAT tokene biti proslijeđeno 15% prihoda.

BAT sustav gotovo je spreman za puštanje u pogon, kaže Eich. Brave preglednik koji će ih prvi podržavati već ima 1,4 milijuna korisnika, a njegov se autor nada da će, pokaže li se poslovni model produktivnim, oglašivački tokeni poput BAT-a postati novi standard za poslovanje na webu – transparentan, siguran i održiv.

Pored BATA, nešto slično se dešava i sa bitcoinima, koji u posljednje vrijeme sve više intrigiraju publiku širom svijeta. BitCoin valuta bi mogla dospjeti na berzu.

Njujorška burza (NYSE), odnosno organizacija koja joj je vlasnik, Intercontinental Exchange (ICE), pokrenuli su projekt kojim bi omogućili trgovanje bitcoinom i financijskim derivatima vezanima uz njega. New York Times je doznao od nekoliko ljudi uključenih u ovaj za sada tajni projekt kako je u planu pokrenuti platformu na kojoj bi veliki institucionalni investitori mogli ulagati u bitcoin, ali i njegove financijske derivate, jednako kao što ulažu u dionice i obveznice.

NYSE Owner Plans Bitcoin Trading Platform
ICE “has had conversations with other financial institutions about setting up a new operation through which banks can buy a contract, known as a swap, that will end with the customer owning Bitcoin…

Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnosti
Ulazak bitcoina na Wall Street na ovaj način zasigurno bi dao velik vjetar u leđa cijelom tržištu kriptovaluta i dodatno ih pogurao u mainstream. Ova vijest iz NYSE-a stiže samo nekoliko dana nakon što je Goldman Sachs najavio da će u svoju ponudu za investitore uvrstiti i terminske ugovore vezane uz cijenu bitcoina.

Detalji o novoj digitalnoj burzovnoj platformi za trgovanje kriptovalutama za sada nisu poznati

About admin

Check Also

Asus-ov Blue Cave

SPECIFIKACIJE Frekvencijski pojas 2,4 GHz (800 Mbps) 5 GHz (1.753 Mbps) Podržani WiFi standardi 802.11 …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *