I šta sad??? – Ambasada SAD o Dodikovoj najavi da će blokirati “NATO vježbu”

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik sinoć izjavio da će on okupiti 30.000 ljudi na Manjači kako bi “blokirao vojnu vježbu NATO-a”, zatražili smo komentar od Ambasade SAD u Sarajevu.

Iz Ambasade je jučer saopšteno da “neki političari nastavljaju koristiti izmišljenu priču o takozvanoj NATO vježbi, kako bi plašili građane BiH, uprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo tačne i pravovremene informacije o vježbi”

Image result for dodik i amerika

“Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Nacionalna garda Države Merilend trenutno rade s Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Merilend i OSBiH, koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost bit će veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANICI>>>

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *