Home / Tehnologija / Asus-ov Blue Cave

Asus-ov Blue Cave

SPECIFIKACIJE
Frekvencijski pojas 2,4 GHz (800 Mbps)
5 GHz (1.753 Mbps)
Podržani WiFi standardi 802.11 a/b/g/n/ac
Portovi 4x Gigabit LAN, 1x Gigabit WAN, 1x USB 3.1 Gen1

Jamstvo 2 godine

Asus je dobro poznat prema ekstravaganciji i eksperimentiranju s proizvodima pa su tako sredinom prošle godine na tržište izbacili i ovaj neobičan usmjerivač Blue Cave, koji spada u SOHO segment (small office – home office).

Kvadrat s rupom plavog obruba ili špiljom koja se sužava od rubova prema sredini, u sebi krije moćan hardver i četiri antene koje kombiniraju do 2.600 Mbps propusnosti. Plavi element je poluproziran i propušta svjetlost koju stvaraju plave LED-ice u njegovoj unutrašnjosti, čime je naglašen neobičan dizajn špilje, koji će se dobro uklopiti u moderan dom. Tijelo je sa stražnje i donje strane perforirano za učinkovitiju izmjenu zraka i hlađenje, a router se umjereno zagrijava tijekom rada.

U prilog tvrdnji o moćnom hardveru ide podatak kako je mrežni kontroler Intelov AnyWAN GRX350 (Lantiq PXB4395EL), koji ima dvije jezgre i radi na frekvenciji od 1.6 GHz. Tu je i 128 megabajta Flash memorije u obliku SLC NAND-a te 512 MB Nanyine DDR3 radne memorije.

2.600 Mbps preko dva pojasa

Proizvođač tvrdi da je maksimalna kombinirana teoretska propusnost preko dva pojasa, 2.4 i 5 GHz čak 2.600 Mbps, i kako je ovaj router namijenjen pokrivanju razmjerno velikih kuća. Preko 802.11n TurboQAM ima teoretsku propusnost od oko 800 Mbps, a preko 802.11ac do 1.734 Mbps (zbroj daje 2.534 Mbps). Oba pojasa koriste se s četiri interne antene (4×4). Osim IEEE 802.11 n i ac standarda, podržava, jasno, i one starije a/b i g.

Router posjeduje jedan USB 3.0 utor, četiri gigabitna LAN porta i jedan gigabitni WAN port. Na WAN port spajamo modem, a veze koje prihvaća su Automatic IP, Static IP, PPPoE (MPPE), PPTP, L2TP (ADSL2+/VDSL2/35b), a podržava i IPv4 te IPv6. Zaštite za bežičnu mrežu su WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise i WPS.

Ono što Asus posebno naglašava jest kako je Blue Cave spreman i za Smart Home upotrebu, jer podržava integraciju s Amazonovim uređajima Alexa i Echo pa se kontrola mreže obavljati pomoću glasovnih naredbi.

Osim ovoga, router nudi i mnoštvo drugih mogućnosti, a svime se upravlja preko intuitivnog web-sučelja koje s vremena na vrijeme malo sporije reagira i pamti naredbe. Ovdje nalazimo općenite opcije kao što su Network Map, Guest Network, AiProtection, Traffic Manager, Traffic Analyzer, USB Application i AiCloud 2.0. Osim općenitih, tu su i napredne opcije kao što su Wireless, LAN, WAN, Alexa & IFTTT, IPv6, VPN, Firewall, Administration, System log i Network Tools.

Zanimljivo je kako je AiProtection riješen uz pomoć Trend Micra koji služi za praćenje mreže u realnom vremenu i otkrivanje malwarea, virusa i ostalih potencijalnih opasnosti, te praćenje koji je broj malicioznih internetskih stranica blokirano, koliko je DDoS napada zaustavljeno (Two-way IPS) te koliko je botneta i zombija spriječeno u svom naumu polaska do naše mreže.

Osim web-sučelja, glavninom funkcija možemo upravljati i pomoću aplikacije Asus Router za mobilne uređaje sve dok smo unutar WiFi mreže.

Performansama ovog routera bili smo iznimno zadovoljni – signal je prolazio i kroz nekoliko zidova u kući, pri čemu je još uvijek bio dovoljno snažan za kvalitetan prijem, a desetak stalno spojenih uređaja nije mu predstavljalo nikakav problem. Sučelje USB 3.0 također je radilo zadovoljavajućom brzinom, i transfer velike količine podataka nije bio problem.

Router Blue Cave moderno je dizajniran i vrlo sposoban te će ga, vjerujemo, mnogi poželjeti izložiti i koristiti u svojim sobama i dnevnim boravcima. Zbog relativno visoke cijene, nabavit će ga moći tek rijetki, no nećemo pretjerati ako kažemo kako je vrijedan svakog uloženog novčića.

About admin

Check Also

Elitebook 1040g

EliteBookova ima raznih, a model s kojim se ovaj put bavimo pripada višem segmentu ponude. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *