Home / Tehnologija / AMD cooler

AMD cooler

“NH-L9a-AM4 isporučuje se u jednakom pakiranju kao njegov prethodnik NH-L9a. Malko je različit samo sustav za montažu na procesor. Austrijski rashladni specijalist već je u ponudi imao NH-L9a za starije AMD-ove procesore, kao i NH-L9i namijenjen Intelovim 65-vatnim procesorima, a ova nova varijanta donosi podršku za Socket AM4, no istovremeno gubi podršku za starije AMD-ove utore.”

Hladnjak se isporučuje u tradicionalno luksuznom pakiranju, koje ga štiti od hazarda transporta. Kad otvorite nisku kutiju, na donjem dijelu dočekat će vas spužvasti ležaj u koji su umetnuti hladnjak i dodatna oprema, a na poklopac kutije umetnut je detaljan priručnik.

AMD-ovi 65-vatni procesori, bilo da je riječ o APU-ovima ili čistim procesorima, zgodni su za slaganje mini ITX konfiguracija. Naravno, ako je naglasak na što manjim dimenzijama računala, onda vanjska grafička kartica ispada iz kalkulacije, i samim time se moramo osloniti na APU. Standardni hladnjak koji se isporučuje s jeftinijim AMD-ovim procesorima je Wraith Stealth. I premda je riječ o vrlo pristojnom rješenju niske razine buke, njegovi gabariti onemogućuju niskim mini ITX kućištima. Tu na scenu stupa Noctuin model NH-L9a-AM4.

Tanji ili deblji

Ventilator je tvornički fiksiran na tijelo hladnjaka, a debeo je samo 14 milimetara. Riječ je o modelu NH-A9x14 PWM s rasponom brzine vrtnje od 600 do 2.500 rpm. Uz hladnjak, također se isporučuje i alternativni set duljih vijaka, kojima je moguće 14-milimetarski ventilator zamijeniti debljim 25-milimetarskim. Od dodatne opreme tu je adapter za smanjivanje brzine ventilatora s maksimalnim 2.500 na 1.800 rpm, te tubica termalne paste.

Ako ste vlasnik uređaja s iOS-om, preuzimanjem aplikacije X1 RGB broj opcija vezanih uz korištenje tipkovnice vam se povećava. Glavno svojstvo te aplikacije je patentirani virtualni igraći kontroler (jednostavni gamepad, u osnovi), koji se prikazuje na ekranu vašeg uređaja s iOS-om te naredbe s telefona ili tableta preko tipkovnice prenosi u igre. To je bedastoća koju, nagađamo, neće koristiti apsolutno nitko, ali simpatično je Thermaltakeovo htijenje da se nekako izdvoji iz mnoštva. Mnogo korisnija funkcija mobilne aplikacije jest mogućnost izdavanja glasovnih naredbi za promjenu vizualnih efekata RGB osvjetljenja. Štoviše, postoji priručnik s tridesetak naredbi, čijom kombinacijom dolazimo do svih mogućih kombinacija boja i efekata LED-ica. U aplikaciji također imamo sve ostale mogućnosti prilagodbe profila, RGB osvjetljenja i makro postavki. Sve u svemu, Thermaltake Premium X1 RGB odličan je izbor, barem ako ste spremni posegnuti duboko u vaš džep.

Ispod ventilatora nalazi se kompaktno tijelo visine 23 mm (dakle, sve zajedno 37 mm) i težine 390 grama. Iza visoke mase krije se bakar, koji je korišten za izradu baze i toplovodnih cijevi koje prolaze kroz aluminijski radijator. Bakar je presvučen zaštitnim slojem nikla pa ga na prvi pogled nije moguće razlikovati od aluminijskih komponenti. Kako bismo instalirali hladnjak na procesor nužno je imati pristup poleđini matične ploče. Potrebno je skinuti plastični nosač za standardni hladnjak s gornje strane ploče, kao i njegov donji dio s poleđine ploče. Na mjesto tog standardnog nosača stavlja se, pak, Noctuina pločica koju s četiri vijka sa zadebljanom glavom s donje strane ploče zavijamo za hladnjak na drugoj strani.

S obzirom na to da smo AMD-ove APU-ove imali vrlo kratko, Noctuin hladnjak morali smo isprobati s Ryzenom koji nam je na raspolaganju, a to je moćni Ryzen 7 1800X. Drugim riječima, ne baš idealan procesor za ovako maleni hladnjačić. Ipak, kao što možete vidjeti u priloženom grafikonu, usprkos svojoj veličini, hladnjak je uspio ohladiti najbrži Socket AM4 procesor pod punim opterećenjem. Overklokiranje takvog procesora, naravno, možete zaboraviti, no u kombinaciji s APU-om, radit će sasvim OK, pogotovo ako dirate samo takt integriranog GPU-a, što zapravo ima najviše smisla. Buka hladnjaka pri tome je prilično niska – oko 43 dBA pri maksimalnoj brzini ventilatora od 2.500 rpm, a 38 ako se koristi L.N.A. adapter. NH-L9a-AM4, kao što vidimo, svoj posao odrađuje odlično, no i dalje ostaje činjenica da je riječ o dosta specijaliziranom rješenju namijenjenom ljubiteljima ultrakompaktnih konfiguracija, koji su bacili oko na AMD-ove Ryzene.

Atraktivnom dizajnu tipkovnice uvelike pridonosi RGB osvjetljenje svih tipki i TT logotipa iznad tipke Escape, koji je također osvijetljen. RGB osvjetljenje može se postaviti u 12 efekata, kojima po želji dodatno prilagođavamo brzinu, smjer, zone i jačine osvjetljenja. Valja izdvojiti efekt koji prikazuje boju ovisno o temperaturi vašeg računala, efekt koji vizualizira vašu glazbu, te vašem autoru najdraži efekt kapljica kiše, prilikom kojega se LED-ice nasumično uključuju te polako isključuju. Korištenje softvera TT Premium X1 RGB Gaming je opcionalno, jer vam za programiranje RGB osvjetljenja, pa čak i makro postavki, dotični neće biti potreban – sve je to implementirano u samu tipkovnicu. Makro naredbe, RGB efekti i ostale opcije osvjetljenja spremaju se na jedan od šest profila, koliko ih memorija tipkovnice može zapamtiti.

About admin

Check Also

Asus-ov Blue Cave

SPECIFIKACIJE Frekvencijski pojas 2,4 GHz (800 Mbps) 5 GHz (1.753 Mbps) Podržani WiFi standardi 802.11 …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *