Afričko pleme: Žene su prelepe, ali kad im vidite leđa, naježićete se (FOTO) (VIDEO)

– Investitor ili preduzetnik bi to sasvim sigurno procenio kao sjajnu investiciju, jer turisti koji dolaze plaćaju za fotografisanje tih žena. Ali trenutak kada novčanica iz belih ruku namazanih zaštitnom kremom prelaze u crne ruke, prašnjave od kamenom mlevenog kukuruza, jedina je dodirna tačka između ova dva, međusobno šokantna sveta.

– Plaćeni “suvenir” koji će sasvim sigurno doneti puno lajkova na društvenim mrežama, više nego što muškarci mogu da zarade prodajući stoku. Puno, puno više.

– Za razliku od botoksa i silikona, koji spadaju tek u korekciju, koluti u ustima zapravo su ekstremni mejkover. Ženska lepota i majka priroda nisu bili dovoljni. Zašto?

– Krug u ustima je most između tela i zajednice. Na pitanje bilo kojoj ženi zašto to radi odgovor je uvek isti: “želim da izgledam lepo poput svoje majke”. Bilo nama to shvatljivo ili ne, činjenica je da je probijeno telo za Murse lepo i jedinstveno, jednako kao što su im belci ružni i prozirni i ih zovu ih “oguljenima”.

Nekoliko stotina kilometara dalje, u koritu isušene reke, odjekuju udarci debelih šiba.

– Nikakvi jauci, nikakvo zapomaganje, tek trube koje ponosno javljaju da je bol prihvaćena, a žrtva podnesena. I svakih par minuta javi se nova truba. Žene tako pokazuju muškarcu svu svoju snagu divljeg lava kojeg nose u sebi, izazivaju i provociraju da ih bičuju, da im se nanese bol, stavljaju svoje telo iza granica iskušenja.

– Hamar žene su hrabre, stalno mi ponavlja moj vodič Algo. One podnose bol koji šokira. Bogovi u drveću svaki ožiljak na leđima smatraju zalogom za budućnost, jer ožiljci i bol su bogovima mili. Oni su ovde neraskidivo povezani.

– Kada žena dođe u kuću svog muža, njegova majka, njegove sestre i rođake dođu do nje, i pokazuju ožiljke od bičevanja. Kažu: “Vidi koliko smo mi patile za njega, skoro smo umrle, nemoj ni ti da patiš manje. Ožiljci se s ponosom nose.

– Žene plemena Karo svoje oznake lepote, ili telesnu perfekciju, urezuju žiletom i staklom u kožu, a u otvorene rane utrljavaju pepeo. Svaki uzorak ima svoje značenje, najčešće je simbol snage, pokazuju nam da su spremne da prežive na najnepristupačnijem i najsurovijem mestu na Zemlji.

– Plemena su u večnim sukobima oko izvora pitke vode. Gurma, Karo ratnik mi kaže: “Za nas je najveća čast i priznanje ubiti čoveka. I onda dobijaš posebno ime. Bićeš poštovan. Jer moraš da dokažeš hrabrost ratnika.

– Ne možeš da uzmeš ženu dok ne ubiješ čoveka, slona ili lava, a danas su došli dani da je lakše da ubiješ čoveka nego lava. Takve su i naše žene. One moraju da budu ponos ratnika. Divlje lavice. Koje i ranjene podnose bol. I nose svoje ožiljke. Kao dokaz. Vidiš, to je lepota…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *