Afričko pleme: Žene su prelepe, ali kad im vidite leđa, naježićete se (FOTO) (VIDEO)

Za njih je najveća čast da ubiju čoveka, a žene svoje ožiljke nose kao atribut

Ovo je priča čoveka, Zorana Marinovića, koji je bio sa plemenom Hamar u Etiopiji.

Da ne bismo mnogo otikrivali svojim rečima, najbolje je da pročitate njegovu reportažu:

– Sunce nemilosrdno prži. I nebo i zemlju. Dolinu reke Omo. Etiopija. Sada osećam zašto ovaj deo sveta zovu “pakleni raj”. Beskrajno lepe pejzaže briše neizdržljiva vrućina. Tražim komad hlada. Bilo kakvog!

– Lepota je u dolini Omo, nešto što se nudi, pokazuje, ali ako je želite da je vidite, morate da date novac. Pošteno.

– Trenutak pre napravio sam par fotografija. Gospođe Alitri. 3 fotografije. 15 birra. Precizno kao u nekom trgovačkom centru odbrojava mi svaku fotografiju. Plaćam, u tom gotovo neugodnom fotografskom pokušaju. Za oboje. Napetom zbog neprestanog poziranja. Ali tri novčanice nisu dovoljne, kaže mi, daj još.

– Dajem još dva birra. Sada je zadovoljna. Srećno me grli, dok joj napaćene, gole grudi lamataju po trbuhu. Žvaće zeleno semenje, a koru mi kroz izbijene zube pljuje po nogama. Kao tanjir veliki drveni prsten rasteže donju usnu u osmeh. Jedini kojeg sam video tog dana, a zasigurno i najneobičniji koji sam video –ikada, opisao je on u reportaži objavljenoj na punkufer.dnevnik.hr, pa nastavio:

– Žene iz afričkog plemena Mursi planetarno su poznate po umetanju drvenih tanjira u usta. Devojkama od 15 do 16 godina majka ili neka druga žena iz sela raseče usnu i izbije dva prednja zuba na donjoj vilici, u koju se zatim stavlja mali drveni ili glineni kolut.

– U razdoblju od par meseci u usta se umeće sve veći komad drva. Nakon nekoliko meseci kolut može da bude i širok do 25 centimetara. Koliko će devojka da rastegne usnu zavisi najviše od toga koliko je spremna da se nosi sa jakim bolom i nelagodom, a nema sumnje da za umetanje velikih tanjira i motiv mora da bude strašno velik

– Vraćam se na početak, u naručje teorije. Priznajem sam sebi, daleko nas je odvela. Platon kaže da od lepote duši rastu krila, zato je dragocena jer nas oslobađa trenutka i vremena. Za čoveka ima ogromnu vrednost. Upravo tako, daleko od grčkih filozofa, na vrelini ovog afričkog sunca, veličina koluta u ustima, ožiljci po telu i rane od biča isto imaju dodanu vrednost.

– Kao muškarac imaš potpuno pravo da je poseduješ, jer žene na ovom mestu i nisu ništa drugo nego posed. Vrednost zavisi od izgleda, a najlepši “primerci” vrede oko 20 krava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *